Topsport 2017-05-30T08:25:19+00:00

topsport_iconTopsport

Focus houden

“Een goede hockeyspeler speelt waar de puck is. Een topspeler speelt waar de puck zal zijn.” 
- Wayne Gretzky (ijshockeyspeler)

Eenmaal de basis is gelegd met vaardigheden en technieken (aan)geleerd in de vorige fase komt het er vaak op aan de optimale focus te behouden tijdens de kostbare trainingstijd en competitiemomenten.

Mentale technieken zoals zelfspraak, mentale voorstelling, spanningsregulatietechnieken en aandachttechnieken om in het “hier en nu” te blijven worden verder ingeoefend en toegepast op concrete situaties in jouw sport.

Op hoger niveau wordt sport ook je job. Transfers, contractverlengingen, topsportstatuut behouden… het zijn allemaal zaken die je financiële toekomst bepalen en je afleiden van je training. Psy4Sport begeleidt je doorheen de druk die dit met zich meebrengt zodat je prestaties hier niet onder lijden.

Presteren onder druk

“Zenuwen en vlinders zijn OK. Ze zijn een fysiek signaal dat je mentaal klaar en gretig bent. De vlinders in formatie laten vliegen, dat is de truc.” – Steve Bull (Engelse voetballer)

Naarmate je een hoger niveau haalt in je sport en je aantreedt op grotere wedstrijden kan dit soms het gevoel geven dat de druk ook alleen maar omhoog gaat.

Bij sommige atleten kan dit leiden tot wat in het Engels ‘choking’ of ‘paralysis by analysis’ wordt genoemd. In het eerste geval gaat de prestatie tijdelijk naar beneden en verlies je de controle over je eigen prestatie. Daardoor lijkt het dat zelfs de meest simpele taak niet meer lukt op kritieke momenten. In het geval van ‘paralysis by analysis’ wil je het zo graag perfect doen dat je elk aspect van de uitvoering analyseert. Hierdoor gaat echter de automatische uitvoering van een techniek verloren waarvoor je zolang voor getraind hebt. Het resultaat is dat de prestaties houterig en onhandig zijn en ver onder het optimale niveau liggen.

Aan de hand van mentale training kan Psy4Sport je helpen deze situaties te voorkomen of je leren hoe je kunt ingrijpen wanneer ze plaatsvinden.

Routines voor topprestaties

“Uitblinken is geen daad, het is een gewoonte.” – Aristoteles (Grieks filosoof)

Een topatleet tracht niet één topprestatie af te leveren. Hij/zij moet ook streven naar consistent goed presteren.

Een hulpmiddel om prestaties zo consistent mogelijk te maken is het gebruik maken van routines. Aangeleerde technieken worden gecombineerd met jouw gewoontes om te kijken hoe je optimaal aan de start van een wedstrijd kan verschijnen. Kleinere routines kunnen gebruikt worden tussen bepalende fases in je spel/wedstrijd of om te herstellen van tegenslagen. Hierbij staan we ook stil bij het belangrijke verschil tussen routines die aanpasbaar zijn aan verschillende situaties en bijgelovige rituelen die jou kunnen controleren of hinderen.

Teamspeler

“Individueel zijn we slechts één druppel, maar samen zijn we een oceaan.” – Ryunosuke Akutagawa (Japans schrijver)

Teams staan onder invloed van een heleboel extra factoren. Een team is steeds dynamisch en het teamklimaat kan verschillend zijn op het moment dat het team gevormd wordt, zich op elkaar afstemt of wanneer er veranderingen optreden.

Psy4Sport brengt deze strong>dynamiek voor jouw team in kaart en kan zowel werken op het niveau van de groep als van het individu. Teamcohesie en constructieve communicatie binnen de groep zijn eigenschappen waar we waarde aan hechten.

Leiderschap is een speciaal en belangrijk aspect ter bevordering van het teamwerk. Onderzoek heeft aangetoond dat in veel teams leiding op verscheidene manieren kan ingevuld worden. Zo zijn er taakleiders, motivationele leiders, sociale leiders, leiders door anciënniteit, … Psy4Sport kan elke speler helpen ontdekken wat voor leiderschapskwaliteiten hij/zij in zich heeft en zijn/haar vaardigheden optimaal helpen ontplooien.

Ook individuele atleten hebben baat bij een analyse van hun specifieke ‘team’. Veel topatleten worden immers omringd door coaches, kinesisten, managers, medische staf en ga zo maar voort. Psy4Sport staat ook voor dergelijke teams paraat om te werken aan een sterke teamcohesie. Misschien worden we op termijn zelfs onderdeel van jouw team.

Bekijk hier de andere begeleidingen die wij aanbieden.

Overzicht
aan de slag
groei naar de top
veerkracht