Veerkracht 2017-05-30T08:25:19+00:00

veerkracht_iconVeerkracht

Overgangen & sportbeëindiging

“Niemand kan terug gaan en een nieuw begin starten, maar iedereen kan vandaag starten en een nieuw einde creëren.” – Maria Robinson

Heb je het gevoel vast te lopen in een van de belangrijke overgangsfases in je carrière? Lijk je net die ene goede wedstrijd te missen die maakt dat je kan stijgen naar een volgend niveau?

Voor sommige atleten wordt dit echt een zwart beest waar ze zich op blind staren. Psy4Sport kijkt met jou hoe we jouw vooruitgang terug in beweging kunnen krijgen.

Het einde van een sportcarrière is onvermijdelijk. Voor veel atleten gebeurt dit gepland, al dan niet ruim op voorhand of net relatief impulsief. Voor andere atleten gebeurt dit ongepland en vaak abrupt als gevolg van een acute blessure of een ander incident.

Hoe goed een atleet met deze momenten omgaat, hangt vaak af van de situatie, de eigenschappen van de persoon, de beschikbare steun en de vaardigheden om met dergelijke verandering om te gaan. Psy4Sport streeft ernaar een atleet in al deze factoren bij te staan. We helpen de gebeurtenis of de keuze in kaart te brengen. In het geval van overmacht of een sportbeëindiging buiten de controle van de atleet, staan we hem of haar bij in het proces van loslaten en aanvaarding van de nieuwe situatie. Er wordt gekeken naar het steunnetwerk van de atleet en controleerbare eigenschappen van de persoon. Ten slotte wordt de atleet intensief begeleid en opgevolgd op weg naar nieuwe doelen en plannen.

(Klinische) Problemen

De meeste klinische problemen komen niet meer of minder voor bij (top)atleten in vergelijking met de algemene bevolking.

Sommige atleten hebben te maken met depressieve episodes, suïcidale gedachten, angststoornissen of paniekaanvallen, eetstoornissen, ADHD, verslaving… Als klinisch psychologen kunnen zowel Caroline als Cedric je hierin begeleiden of op weg helpen. Afhankelijk van de ernst van de problematiek kan een geschikte doorverwijzing voorgesteld en opgestart worden om een optimale zorg te verzekeren.

Verder zijn er nog situaties die niet klinisch van aard zijn, maar waarbij de atleet baat kan hebben bij een intensievere begeleiding. Psy4Sport kan je bijstaan of een eerste aanspreekpunt, aarzel dan niet om ons te contacteren voor een gesprek in vertrouwen.

Bekijk hier de andere begeleidingen die wij aanbieden.

Overzicht
aan de slag
groei naar de top
topsport